17 январь 2017

В Україні за 11 місяців поточного року підприємствами галузі випущено 97,6 тис. тонн томатної пасти, на 7 що% перевищує показник за відповідний період минулого року

 

Томатна паста - це продукт, отриманий в результаті термічної обробки помідорів. Сама по собі вона не є кінцевим продуктом, а вважається напівфабрикатом, як для приготування страв, так і для виготовлення кетчупів, томатних соусів, а також відновленого томатного соку.

 

Томат-паста, як відомо, продукт, що виготовляється виключно з помідорів з додаванням солі. Якщо ж в ній містяться будь-які смакові добавки, то цей продукт вже є кетчупом або томатним соусом. Неякісною вважається томатна паста, як і будь-який інший продукт, до складу якої входять загусники, ароматизатори, консерванти, барвники та ін. Для споживачів в даний час характерне зростання вимог до якості продукції.

 

Томатна паста - продукт, традиційний для Італії, саме тут її вперше стали робити ще в позаминулому столітті. Італійські кухарі, уварювали помідори до великої густоти, на основі отриманого продукту готували соуси для пасти і піци, додаючи спеції і оливкове масло.

 

 

Вважається, що сучасне виробництво томатної пасти не вимагає значних капіталовкладень, бізнес з мінімальним ризиком. Технологія виробництва томатної пасти проста і не вимагає великих витрат. Томат-паста виготовляється з перетертих до однорідної маси помідорів з додаванням солі, увареної до концентрації сухої речовини від 20 до 40%. Тому виробництво томатної пасти є технологічно простим і має низьку собівартість. Воно не вимагає великих виробничих площ і складної організації праці.

 

 

 

В Україні за 11 місяців поточного року підприємствами галузі  виробили 97,6 тис. тонн томатної пасти, на 7 що% перевищує показник за відповідний період минулого року (90,9 тис. тонн). З огляду на особливості технологічного процесу, виробництво томат-пасти має яскраво-виражений сезонний характер. Найбільш продуктивними вважаються серпень, вересень і жовтень, коли виробники не відчувають дефіцит сировини. Наприклад, в 2016 році в ці місяці зроблено більше 92% (90,2 тис. Тонн) всього обсягу випущеної томатної пасти з січня по листопад, роком раніше цей показник був на рівні 90% (82,3 тис. Тонн).

 

Вважається, що попит на цьому ринку стійкий і, на відміну від виробництва, практично не залежить від сезону, а сама томатна паста є затребуваним продуктом, який завжди знайде свого покупця.

 

УкрАгроКонсалт спеціально для «Щедро»